Ugrás a tartalomra

A tárca megbecsüli a honvédelmi szférában dolgozó civileket

Társszervezetek

A tárca megbecsüli a honvédelmi szférában dolgozó civileket

A jövőben is számos területen hárul nagy szerep a honvédelmi szférában dolgozó civilekre. Ugyanakkor nem engedhetjük meg, hogy a civilek és a katonák felé támasztott elvárások és a munkafeltételek között túl nagy legyen a rés. Ezt mind anyagilag, mind jogszabályok terén szabályoznunk kell” - mondta dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Balatonakarattyán, a Honvédelmi Dolgozók Szakszervezete (Hodosz) kongresszusán, október 29-én, csütörtökön.

A helyettes államtitkár tájékoztatójában kifejtette: ő maga is osztja Benkő Tibor honvédelmi miniszter azon nézetét, miszerint a honvédelmi alkalmazottak, honvédségi dolgozók voltaképpen civil katonák. „Önök teljesen mások, mint a többi civil, de ez eddig nem jelent meg igazán az anyagiakban. Ezen szeretnénk változtatni, mert eddig is többet követeltünk a honvédségi dolgozóktól, mint egy átlagos civiltől. Aktív parancsnokként tudom, hogy önök nélkül sok mindent nem tudtunk volna megvalósítani” – szögezte le dr. Ruszin Romulusz.

HPHÁT1

Mint mondta: az elmúlt években a honvédségnek olyan feladatokat kellett végrehajtania, amelyekre korábban évtizedekig nem volt példa. Gondoljunk csak az illegális migráció elleni küzdelemre, vagy az aktuális járványhelyzetre. Ezzel kapcsolatban a helyettes államtitkár úgy fogalmazott: a társadalom „azt várja a katonától, hogy a hét minden napján, huszonnégy órában álljon készen, és ha szükséges, védje meg a polgárokat és a hazát.”

Dr. Ruszin Romulusz tájékoztatta a kongresszus résztvevőit arról, hogy bár a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó cégek tulajdonosi jogköre részben megváltozott, a tárca igyekszik megtartani az eddigi kedvezményeket. Mint mondta: a Hodosz elnökségével is rendszeres a személyes találkozó, itt az érdekképviseleti vezetők el tudják mondani az aktuális problémákat, ami igen lényeges a döntéselőkészítési folyamatban.

HPHÁT2

„A haderőfejlesztés terén nem csak ígéretek, hanem tények vannak. Soha nem látott mértékű ez a fejlesztés, mind darabszámban, mind felszereltségben. Az eszközök működtetéséhez azonban emberek kellenek, és ez teljesen új filozófiát igényel. Kis túlzással nem is harcjárművek szinte, hanem számítógépek köré épített páncélzat és fegyverzet. Az üzemeltetéshez másféle kiképzettség, képzettség kell” – fogalmazott, hozzátéve: a hadiipar hazai fejlesztése is elengedhetetlen része a folyamatnak, miként a hadiipari szakemberek, mérnökök képzése is. Akiknek – mondta Ruszin Romulusz – „nem biztos, hogy egyenruhát kell majd hordaniuk.”

A helyettes államtitkár szerint igen fontos, hogy a társadalom támogassa a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célkitűzéseit. Meglátása szerint az elmúlt tíz évben a honvédség presztízse növekedett. Ennek egyik fényes bizonyítéka az, hogy a társadalomban nemigen volt negatív visszhangja az elmúlt évek jelentős fizetésemelésének. Mint mondta: a visszajelzések alapján a katonák látványa most már jobbára tiszteletet és érdeklődést vált ki a civil társadalom tagjaiból.

A Honvéd Kadét Program fontosságáról szólva elhangzott: a fiatalok honvédelmi nevelésére a tárca nagy hangsúlyt fektet.

HPHÁT3

forrás: honvedelem.hu

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei

Created & Hosted by NETKEY