Ugrás a tartalomra

TÁJÉKOZTATÓK AZ ÖNKÉNTES VÁLLALÁS KAPCSÁN

Társszervezetek

TÁJÉKOZTATÓK AZ ÖNKÉNTES VÁLLALÁS KAPCSÁN

Az elmúlt hetekben számtalan alapszervezeti tájékoztatóra került sor, amelyeken a Haj. törvényben rögzített önkéntes vállalás kapcsán felmerült kérdésekre kerestünk válaszokat.

Az elsők között tisztáztuk, hogy a törvényben évenkénti kötelezettségként előírt munkakörhöz kötött továbbképzés nem keverendő össze a hadkötelezettség bevezetését követő kiképzéssel.

A továbbképzés mindenkinek a munkaköréhez kapcsolódóan valósul meg - évente visszatérően-, első alkalommal 2020-ban, a kiképzés ezzel szemben a tényleges katonai szolgálat ellátására készít fel. Gyakorta felmerült kérdés volt a nyilatkozat három évre szóló időtartamához kapcsolódóan, ezen időszak alatt történő jogviszony megszüntetésének lehetősége. Az önkéntes vállalási nyilatkozat nem gátolja a honvédelmi alkalmazottakat sem a munkaerő-piacon történő szabad mozgásukban, sem a három év alatt bekövetkező (pl. határozott idő lejárta, nyugdíjba vonulás, stb.) jogviszony megszűnésben. Ugyancsak egyértelműsítettük, hogy valamennyi honvédelmi alkalmazott megteheti az önkéntes vállalási nyilatkozatot, minden más körülményére (kora, neme, stb.) tekintet nélkül. A tájékoztatók zárásával sok köszönetet kaptunk a résztvevőktől, a döntésük meghozatalához nyújtott segítségért. Szakszervezetünk továbbra is áll miden érdeklődő rendelkezésére akár telefonon, vagy e-mail-en keresztül.
Created & Hosted by NETKEY