Ugrás a tartalomra

KÖZÉPPONTBAN AZ EMBER

Társszervezetek

KÖZÉPPONTBAN AZ EMBER

Megszületett a jövő évre vonatkozó bérmegállapodás a Honvédelmi Minisztérium és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) között. Az illetmények emeléséről és az idei eredmények megőrzéséről dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter sajtótájékoztatón számolt be december 3-án, hétfőn.

A Honvédelmi Minisztériumban írták alá a tárca és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (a Honvédszakszervezet, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete) között létrejött, 2019-re vonatkozó bérmegállapodást. A dokumentum kapcsán dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: amikor honvédelmi fejlesztésről van szó, a középpontban mindig az ember áll. „Napjainkban, amikor egy honvédelmi- és haderőfejélesztési program aktív részesei lehetünk, még inkább kiemelt figyelmet kell fordítani a katonáinkra és a honvédségnél dolgozó közalkalmazottakra, munkavállalókra, bizonyítva azt, hogy nélkülük a feladatainkat nem tudjuk eredményesen végrehajtani” – mutatott rá a miniszter.


A tárcavezető hangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk a katonai életpályamodell biztosítása, a versenyképes illetményrendszer megvalósítása. „2015-ben a kormány elfogadta, hogy a katonák illetményét 2019 januárjával bezárólag 50 százalékkal emelni kell. Vagyis elérkeztünk oda, hogy az utolsó 5 százalékos illetményfejlesztés, amely január 1-jétől esedékes, realizálódjon. A kormány az ígéretét megtartotta, 2015-höz képest a katonák illetménye így 50 százalékkal emelkedik” – mondta dr. Benkő Tibor, hozzátéve, hogy a tárca prioritásként kezeli az önkéntes tartalékosok ügyét is, ezért ők honvédelmi szolgálati díjban részesülnek.
Dr. Benkő Tibor kiemelte: újdonságnak számít a honvédelmi alkalmazotti munkaviszony bevezetése. Mint mondta, a tárca és a Magyar Honvédség kiemelt figyelmet fordít a közalkalmazottakra, így január 1-jétől - a törvény parlamenti elfogadása és hatályba lépése után - az új jogviszonyban, új állománykategóriában foglalkoztatottak a következő négy év során összesen 35 százalékos béremelésben részesülnek. Ennek első lépcsője egy 20 százalékos bérfejlesztés lesz, amelyet évente 5-5 százalékos emelés követ majd.

A tárcavezető a béren kívüli juttatások kapcsán rámutatott: az összes alakulatnál teljesen kiépül a SZÉP-kártya elfogadó terminálrendszer, a SZÉP-kártya vendéglátás alszámlájára pedig az eddiginél nagyobb összeg, havonta 12 ezer forint érkezik. Rámutatott, hogy jövőre is megtartják a béren kívüli juttatások eddig meglévő formáit. „A továbbiakban is megőrizzük az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást, biztosítjuk a gyermekenként bruttó 30 ezer forintos nevelési támogatást és a 45 ezer forintos tanévindítási hozzájárulást” - mondta.
A miniszter hozzátette, hogy nem lesz változás a munkába járáshoz kapcsolódó helyi közlekedési bérlethez való hozzájárulásban, valamint a honvédelmi alkalmazottak és a kormánytisztviselők ruházati költségtérítésének értékében sem, a katonák továbbra is megkapják a ruhautánpótlás illetményüket, és nem változtatnak a bankszámla hozzájárulás mértékén sem. „Valamennyi juttatás tekintetében nem csak megőriztük a 2018-as eredményeket, de előre is léptünk azok tekintetében” – fejezte be tájékoztatóját dr. Benkő Tibor, aki köszönetét fejezte a három nagy érdekvédelmi szervezetnek az együttműködésért.

Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke konstruktívnak és hatékonynak nevezte a tárca és a HÉF közötti együttműködést. „Szervezeteink eredményként értékelik a megállapodást, amely a tárca illetmény- és egyes illetményen kívüli juttatásainak 2018-es évi továbbfejlesztése” – mondta.
A bérmegállapodást a Honvédelmi Minisztérium részéről dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, míg a Fórum képviseletében Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke látta el kézjegyével.


Fotó: Dévényi Veronika
forrás:honvedelem.hu
 
Created & Hosted by NETKEY