Ugrás a tartalomra

JELENTÉS A HODOSZ VIII. KONGRESSZUSÁRÓL

Társszervezetek

JELENTÉS A HODOSZ VIII. KONGRESSZUSÁRÓL

Október 29-én került megtartásra a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének cikluszáró, tisztújító Kongresszusa.

Tekintettel a COVID-19 vírusjárvány okozta egészségügyi helyzetre, hagyományainktól eltérően sem az állami-munkáltatói partnereinktől sem a társ szakszervezetektől sem további együttműködő partnereink részéről nem hívtunk vendégeket. Kongresszusunkon kizárólag a kongresszusi küldöttek, valamint az Alapszabályunk szerint kötelezően előírt személyek vettek részt.

A Mandátum vizsgáló és Szavazatszámláló bizottság 48 kongresszusi küldött mandátumát igazolta, a munkát 42 küldött jelenlétével kezdtük meg, amely 87%-os részvételi arányt biztosított.

A küldöttek meghallgatták a 2015-2019 közötti időszakban végzett munkához, és a Felügyelő Bizottság jelentéséhez fűzött szóbeli kiegészítéseket, majd a hozzászólásokat és a vitát követően elfogadták az előterjesztéseket. Hasonlóan zajlott a HODOSZ 2021-2025 időszakra vonatkozó Programunk meghatározása is.

A jelenlévők számos hozzászólásban értékelték a honvédségi „civil” alkalmazottak helyzetét, elismerve az elért eredményeket, Ugyanakkor kritikus szemmel tárták fel a meglévő gondokat és problémákat. Továbbra is feszültséget jelent a bértorlódás kérdése, melyet a 2019-ben életbe lépet Haj. törvény csal részben tudott kezelni. Folyamatosan értéktelenednek el bizonyos – a közalkalmazotti pótlékalaphoz kötött- pótlékok, nem megoldott a honvédségi munkajogviszony anyagi elismerése sem. Nagy létszámú egészségügyi tagságunkat képviselő küldöttek természetesen az új, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, és a Haj. törvény összefüggései kapcsán tártak számtalan kérdést az ülés elé.

A küldöttek az említett kérdésekben, valamint a 2021-es béren kívüli juttatásokról szóló tárgyalásokon képviselendő álláspontról is állást foglaltak, meghatározva a tárgyalók pozícióit.

A Kongresszuson megválasztásra kerültek szakszervezetünk új tisztségviselői is. Az elnöki posztot továbbra is Varga István, míg az alelnöki tisztséget Dr. Horváth Tibor tölti be. A Felügyelő bizottság változatlan személyi összetételben,- Dr. Zsiga Imre elnök, Rabóczkiné Koczka Szilvia és Szabó Ferencné tagok- folytathatja munkáját. Az elnökség, nyugdíjazások és várható nyugdíjazások miatt szinte teljese megújult. A „hosszabbító” Lovász Katalin mellett új tagként kerültek a testületbe: Bakosné Völfinger Andrea, Baráth Mária Éva, Csuka Zoltánné, Dánielné Csiszár Nóra, Döbröntei Szilvia, Németh Ernő, Salacz Zsolt, Trautmann Balázs.

Tisztségekbe választott tagtársaink releváns honvédségi és szakszervezeti tapasztalattal bírnak. Mindannyian kiállnak a HODOSZ céljai mellett, elkötelezettek a Program megvalósítása iránt!

Jelentésünk rövidesen fotóanyaggal is kiegészül.

Created & Hosted by NETKEY