Ugrás a tartalomra

EMELKEDIK A KÖZALKALMAZOTTAK RUHÁZATI ILLETMÉNYE

Társszervezetek

EMELKEDIK A KÖZALKALMAZOTTAK RUHÁZATI ILLETMÉNYE

A tegnapi napon aláírásra került béren kívüli juttatásokról szóló megállapodás többek között tartalmazza – a HODOSZ javaslatára – a honvédségi közalkalmazottak ruházati illetményének 40 %-os emelését.

A munkáltatói oldalt Dr. Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere, Dr. Benkő Tibor vezérezredes Honvéd Vezérkar főnöke, Kun Szabó István vezérőrnagy, HM  társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Nagy Zoltán a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója, Kovács Tamás a HM Humánpolitikai Főosztály főosztályvezetője, Dr. Kádár Pál dandártábornok a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője képviselte.

A megállapodást a honvédelmi miniszter, az érdekképviseletek részéről Dr. Zsiga Imre a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke, és Kelemen József a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke írták alá.

A megállapodás az illetményen kívüli juttatások tekintetében többek között kiterjed a helyi munkába járási költségek 50 százalékos kompenzálására, az Erzsébet- utalványok rendszerére (5.000 Ft.). Az iskolaköteles gyermeket nevelő honvédségi dolgozók továbbra is jogosultak tanévindítási hozzájárulásra (24.500 Ft.) és nevelési támogatásra (23.190 Ft.), valamint a törvényben megengedett maximális, havi 1000 forint összegű bankszámla hozzájárulásra. A hivatásos, szerződéses katonák és közalkalmazottak önkéntes nyugdíjpénztári és önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulásban részesülnek 2015-ben is. A tárca évi egy alkalommal a közalkalmazottak részére 70.000 forint összegben ruházati költségtérítést biztosít. Ennek kifizetésére május hónapban hóközi kifizetéssel kerül sor, elszámolása az előző évek gyakorlatának megfelelően számla leadásával történik.
A megállapodást követően Dr. Zsiga Imre elismerését fejezte ki a megállapodás előkészítésében közreműködő szakmai szervezetek munkatársainak, valamint megköszönte a honvédelmi miniszter úrnak azt, hogy a védelmi tárca lehetőségeinek maximális kihasználásával biztosította a 2015. évi béren kívüli juttatásokat. Ugyanakkor jelezte, mivel a 2016-os költségvetési terv sem tartalmaz általános közalkalmazotti illetményemelést, a HODOSZ tovább folytatja a honvédségi civil alkalmazottak bérharcát az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretein belül.
Created & Hosted by NETKEY