Ugrás a tartalomra

A BIZTONSÁG ALAPÉRTÉK

Társszervezetek

A BIZTONSÁG ALAPÉRTÉK

A biztonság egy alapérték, amit garantálni kell – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter március 1-jén, csütörtökön a fővárosban, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája új székházában.

A XI. kerületi, Sasadi úti új székházban a miniszter hangsúlyozta: a mostani, új kihívások kezeléséhez és a biztonság garantálásához szükség van az erős honvédségre és rendőrségre. A bevándorlás például nemcsak biztonsági, de kulturális veszélyeket is hordoz magában, ezért a déli határ lezárása kulcsfontosságúnak bizonyult. Ugyanakkor a katonákat meg is kell becsülni áldozatos feladatvállalásukért, ezért a tárca illetményemelést, jobb körülményeket és új felszerelést biztosít számukra. Jelezte, hogy az intézkedések hatására tavaly már mérséklődött a fluktuáció, és ezerrel többem maradtak bent a rendszerben, mint amennyien kiváltak belőle.

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról elmondta: a fejlesztések végén egy 30 ezer fős aktív és egy 20 ezer főnyi, területvédelmi elven szerveződő tartalékos haderő áll majd készen az ország védelmére. A fejlesztések a hadsereg szinte minden területét érintik, modernizálják például a légierőt és a szárazföldi erőket, felújítják a laktanyákat és kialakítják a magyar hadiipart. Az új eszközök beszerzése mellett hangsúlyt fektetnek a régi haditechnika felújítására is, miközben – a kormány ígéretének megfelelően – folyamatosan emelkednek a védelmi források, míg 2024-ra el nem érik a GDP 2 százalékát.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a hadsereg fejlesztése nem pártpolitikai kérdés, és nem is választási ciklusokhoz köthető. „Ha nem mennek végig a fejlesztések, akkor a honvédség elveszítheti a történelmi lehetőségét, hogy modern hadsereggé váljon” – fogalmazott dr. Simicskó István.

A tárcavezető – aki egyben a főváros XI. kerületének országgyűlési képviselője – elmondta azt is: Újbuda egy dinamikusan fejlődő városrész, így sok fiatal családos választja lakóhelyéül, de a cégek is kedvelik, ezért számtalan új munkahely jött létre az utóbbi években. A miniszter a LIGA szakszervezetek képviselőihez intézve szavait elmondta: a konstruktív együttműködés jellemzi a tagszervezetekkel való munkát.


A rendezvényen jelen volt és felszólalt dr. Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős államtitkára és dr. Mészáros Melinda, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke.

Fotó: Rácz Tünde
forrás:hobvedelem.hu


 


 


 

Created & Hosted by NETKEY