Ugrás a tartalomra

2018-BAN IS NÖVEKEDNEK A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK

Társszervezetek

2018-BAN IS NÖVEKEDNEK A BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK

A honvédelmi minisztériumban november 20-án aláírásra került „a Magyar Honvédség személyi állománya 2018. évi egyes illetményjellegű és illetményen kívüli juttatásairól” szóló megállapodás. A megállapodást Dr. Simicskó István Magyarország honvédelmi minisztere, Czövek János a Honvédszakszervezet elnöke, Varga István a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Hazuga Károly a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke írták alá. A rendezvényen szakszervezetünk részéről jelen volt Markovics Tamás alelnök is.

Miniszter úr az aláírást megelőzően elmondta: öt százalékkal nő a katonák bére, ami 2015 nyarához képest átlagosan immár 45 százalékos emelkedést jelent. A családos katonák gyermeknevelési támogatása nettó 20 ezer forinttal, a tanévkezdési támogatás 30 ezer forinttal emelkedik. A megállapodással biztonságot és kiszámíthatóságot tudunk sugározni a katonák és a civil társadalom irányába

45 ezer forintra nő a tárca személyi állományának juttatott Erzsébet-utalvány értéke. Továbbra is ezer forint a katonák, közalkalmazottak, munkavállalók felé a tárca bankszámla hozzájárulása, mintegy 10 százalékkal, 4700 forintra nő havonta az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás, továbbra is 50 százalékos mértékű a közlekedési bérlet támogatása, a közalkalmazottak, kormánytisztviselők részére egy egyszeri 94 ezer forintos ruházati költségtérítést biztosít a tárca.
Újságírói kérdésre válaszolva a tárca vezetője a honvédségi illetményekről is tájékoztatta a jelenlévőket. Eszerint a bruttó átlagilletmény a legénységi állomány esetében csaknem 104 ezer forinttal, az altiszti állományban 72 százalékkal 333 ezer forintra, a tiszteknél 113 ezer forinttal 502 ezer forintra, a közalkalmazottakatnál pedig csaknem 38 százalékkal 237 510 forintra nőtt 2010 óta.
A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum munkavállalói oldala képviseletében a Honvédszakszervezet elnöke Czövek János értékelte a megállapodást.

Ebben elmondta, hogy szervezeteik eredményként értékelik a megállapodást, amely a tárcánál működő béren kívüli juttatási rendszer 2017. évi szintjének megőrzése és továbbfejlesztése. A megállapodás aláírásával a korábban említett célok és eredmények elérésén túl a szakszervezetek célja az is, hogy az elkövetkezendő időszakban is szakmai alapon gyakorolhassák az állomány érdekeinek képviseletét, illetve védelmét. Hangsúlyozta, hogy a tárcánál jól működő érdekegyeztetési rendszert a továbbiakban is szeretnék a személyi állomány szociális életkörülményeinek javítása, béreinek fejlesztése érdekében működtetni.
Created & Hosted by NETKEY